Skip to content

Διατροφή

Η Σωστή Διατροφή των αιγοπροβάτων

Στόχος της διατροφής των αιγοπροβάτων είναι να εφοδιάσει το ζώο με όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν την υγεία και την παραγωγικότητα του ζώου καθώς επίσης και να βελτιώσει τη ποιότητα των προϊόντων που παράγει το ζώο: το γάλα και το κρέας. Η ποσότητα και η ποιότητα του γάλακτος (τυροκομική απόδοση) που μπορεί να παράγει ένα κοπάδι αιγοπρόβατα καθορίζεται από τρεις παράγοντες:

  1. Τη ράτσα των ζώων
  2. Την καθαριότητα και την ξεκούραση στο μαντρί
  3. Τη διατροφή των ζώων

Η διατροφή όμως είναι ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες και αποτελεί το 50-60% του κόστους παραγωγής.

Πριν τη Γέννα

Η σπουδαιότερη και κρισιμότερη περίοδος των αιγοπροβάτων είναι αυτή του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης ιδιαίτερα όταν αυτή συμπίπτει με τους χειμωνιάτικους μήνες όπου τα ζώα παραμένουν σταβλισμένα. Στη διάρκεια των τελευταίων 20-30 ημερών πριν τη γέννα οι ανάγκες του ζώου αυξάνονται πάρα πολύ τόσο για να θρέψει τα αρνιά στη μήτρα όσο και για να διαμορφώσει το μαστό του. Καθώς ο χώρος του στομάχου περιορίζεται, πρέπει να λάβει τροφές “πολυτελείας” σε μικρές ποσότητες. Είναι καθοριστικό για την ποιότητα του πρωτογάλακτος και την επιβίωση των νεογέννητων αμνοεριφίων, η μάνα να τρώει σωστά και ισορροπημένα ιδιαίτερα μέσα στο χειμώνα.

Είναι περίοδος όπου μπαίνουν τα θεμέλια της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου που ακολουθεί.

Μετά τη Γέννα

Η επόμενη φάση του ξεκινήματος της γαλακτοπαραγωγής αμέσως μετά τη γέννα διαρκεί περίπου 60 ημέρες. Στόχος της διατροφής μας -που τώρα πρέπει να είναι πιο επιθετική- είναι να βοηθήσει το ανέβασμα της γαλακτοπαραγωγής που αυτή την περίοδο αυξάνεται ραγδαία. Όσο πιο “ψηλά” ανεβαίνει γαλακτοπαραγωγή ενός ζώου στην αρχή (2-3 κιλά γάλακτος/ημέρα) τόσο πιο πολύ γάλα θα παράγει μέχρι να στερέψει και η γαλακτοπαραγωγή του θα κρατήσει περισσότερες μέρες. Η μορφή της ζωοτροφής διαφέρει, αναλόγως του ζώου για το οποίο προορίζεται. Η σωστή μορφή επηρεάζει αυξητικά τη μετατρεψιμότητα της τροφής από το ζώο συνεπώς αυξάνεται η απόδοση του ζώου, ταυτόχρονα βελτιώνεται η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και προστατεύεται συγχρόνως η υγεία του ζώου. Για παράδειγμα για τα αιγοπρόβατα, είναι απαγορευτική η ζωοτροφή σε αλευρώδη μορφή διότι εισπνέεται, με αποτέλεσμα να βλάπτει το αναπνευστικό σύστημα και να ασθενή ή εξασθενεί το ζώο. Αντιθέτως ζωοτροφή σε μορφή πέλλετς προστατεύει το αναπνευστικό, βοηθά στον απαραίτητα καλό μηρυκασμό(όπως απαιτεί η φύση του ζώου) και στην περίπτωση των γαλακτοπαραγωγών προβατίνων μαζί με χονδροειδή τροφή αυξάνει τα λιπαρά του γάλακτος. Επίσης μειώνεται η απώλεια τροφής, διότι όταν αυτή σε πέλλετς, το ζώο βρίσκει και τον τελευταίο κόκκο και τον τρώει. Το μίγμα γαλακτοπαραγωγής σε πέλλετ, λόγω της θερμικής κατεργασίας τους 70-80 C, βοηθά στην αύξηση της γαλακτοπαραγωγής και της τυροκομικής απόδοσης του γάλακτος. Οι προστατευμένες πρωτεΐνης που περιέχει, είναι αυτές που εξασφαλίζουν την παραγωγή και την ποιότητα. Η διατροφή των ζώων συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο μέχρι την περίοδο των επιβάσεων οπότε και χρειάζεται αλλαγή σιτηρεσίου με τονωτικές τροφές.

Νεογεννητα αμνοεριφια

Τα αρνιά και τα κατσίκια αφού καταναλώσουν το καλής ποιότητας πρωτόγαλα για 3-4 μέρες, θα πρέπει από τη 2η εβδομάδα και μετά, μαζί με τον μητρικό γάλα που θηλάζουν, να έχουν στη διάθεσή τους το ειδικό μίγμα απογαλακτισμού σε μικρά παλλετάκια καθώς και σανό άριστης ποιότητας για κατανάλωση κατα βούληση σε χώρο ξεχωριστό από τις μάνες όπου θα υπάρχουν και ποτίστρες με νερό. Στόχος είναι να ξεκινήσουν τα ζώα μας να τρώνε όσο πιο νωρίς γίνεται στερεά τροφή για να εξοικονομήσουμε το πολύτιμο αιγοπρόβειο γάλα που θα πουλήσουμε και να τα αποκόψουμε με καλή σωματική ανάπτυξη χωρίς προβλήματα. Η τροφή τους είναι εμπλουτισμένη με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά βιταμινών και μετάλλων που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των νεαρών ζώων μας.